Verminder fysieke en mentale klachten
Net zoals bij yoga worden fysieke houdingen, meditatie en ademtechnieken gebruikt om je lichaam in harmonie te brengen en om meer te leren over jezelf. Hoewel alle yogavormen die de weg naar zelfontdekking en zelfrealisatie stimuleren therapeutisch zijn, zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen yoga en yogatherapie.
In plaats van aan algemene gezondheidsvoordelen te werken, wordt bij yogatherapie gewerkt aan het verminderen en soms het wegnemen van gezondheidsklachten. Aangezien niet altijd duidelijk is wat de oorzaak van de klachten is, zal de therapeut door middel van observatie en het stellen van vragen hier eerst naar op zoek gaan. Daarna wordt er een programma opgesteld om de balans weer terug te kunnen brengen. Het aantal sessies in zo'n programma is afhankelijk van de klachten. Soms blijkt tijdens het programma dat er meer of minder sessies nodig zijn dan op voorhand aangegeven. In dergelijke gevallen is het mogelijk in onderling overleg het programma aan te passen.
In tegenstelling tot reguliere lessen waarbij de docent het tempo van de les bepaalt, past de therapeut zich tijdens een sessie yogatherapie aan de behoeftes van jouw lichaam en geest aan. Daarnaast zal de therapeut jou bewust maken welke patronen en gewoontes jouw pijn en disbalans veroorzaken.
Tot slot is ook het gebruik van hulpmiddelen tijdens een sessie yogatherapie afwijkend. Naast de gebruikelijke bolsters, dekens en blokken, kunnen zandzakken, stoelen, ballen en bogen ingezet worden.
Kortom, yogatherapie is dus op de klachten van het individu gericht en gaat dieper dan reguliere yogalessen.
