De invloed van yoga op fascie
Fascie is een bindweefselstructuur die alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het zorgt ervoor dat de verschillende lichaamsstructuren met elkaar verbonden zijn, het geeft het lichaam steun, het beschermt innerlijke structuren tegen druk en voorkomt wrijving tussen de verschillende onderlinge lichaamsstructuren tijdens beweging.
Er zijn drie soorten:
- De onderhuidse fascie heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water. Daarnaast geeft deze doorgang aan zenuwen en bloedvaten.
- De diepe fascie ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascie. Deze maakt beweging van spieren mogelijk en vangt in enige mate schokken op. Daarnaast geeft deze, net als de onderhuidse fascie, doorgang aan zenuwen en bloedvaten.
- De verbindende fascie ligt tussen de diepliggende fascie en de membranen die rond de lichaamsholten liggen. Deze overbrugt de mogelijke ruimte tussen de diepe fascie en de membranen, zorgt voor flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk.
Gezond fascie moet voldoende water bevatten om de dagelijkse belasting aan te kunnen. Behalve het drinken van voldoende water, is het nodig om fascie in beweging te brengen om water op te kunnen nemen. Net als spieren, is het mogelijk fascie te trainen. Vormen van yoga die direct op dit bindweefsel werken zijn Tension Release Yoga en Yin Yoga. Daarnaast is het van belang te zorgen voor ontspanning. Fascie wordt namelijk beïnvloed door het autonome zenuwstelsel en stress heeft een uitdrogende werking op fascie. En als fascie teveel uitdroogt, vermindert de veerkracht en ontstaan er verklevingen, die leiden tot stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen en stagnatie van de levensenergie in de meridiaanbanen. Hoe yoga kan bijdragen aan ontspanning, lees je hier.