Chakra's

Het woord chakra komt uit het Sanskriet (een oude Indiase taal) en betekent wiel. Chakra’s worden beschreven als draaiende velden die zich op kruispunten bevinden van energiekanalen (nadi’s) waarlangs de levensadem stroomt. Er zijn 7 hoofdchakra's die elk weer onderverdeeld kunnen worden in 7 microchakra's. Chakra’s ontstaan na de geboorte. Tijdens de geboorte is het zevende chakra open en komt door de fontanel de kosmische energie het lichaam binnen en begint door het rechterkanaal de afdaling naar het eerste chakra. Dit proces duurt drie jaar bij meisjes en drie-en-eenhalf jaar bij jongens. Ten tijde van de afdaling begint ook de opstijging door het linkerkanaal. Deze beweging omhoog duurt 42 jaar bij vrouwen (elk chakra 6 jaar) en 49 jaar bij mannen (elk chakra 7 jaar). Na deze periode stijgt de energie opnieuw op langs de zeven chakra’s. Zowel tijdens de afdaling, als tijdens de opstijging kunnen chakra’s geopend of geblokkeerd worden. Omgevingsfactoren, zoals opvoeding, cultuur en hoe iemand omgaat met de gebeurtenissen in zijn of haar leven, leiden ertoe dat chakra’s openen of blokkeren. In het rechterkanaal komen 49 openingen en blokkades voor, maar ook in het linkerkanaal komen 49 openingen en blokkades voor. Tot slot zijn er ook nog 49 mogelijkheden in het centrale kanaal. Een opening in het centrale kanaal ontstaat als zowel in het linker- als in het rechterkanaal een microchakra van een chakra geopend is. Yogahoudingen, ademtechnieken, mudra’s (yoga voor de handen), mantra’s (zang), maar ook dagelijkse activiteiten kunnen worden ingezet om de energie weer vrij door de chakra’s te laten stromen. De belangrijkste aspecten van de 7 hoofdchakra’s zijn hieronder beschreven.

Muladhara chakra (wortelchakra):
1e chakraDit is het eerste chakra en bevindt zich ter hoogte van de onderste staartwervels, net boven het perineum. Heeft een belangrijke functie in de overlevingskracht en wordt derhalve gekoppeld aan gezondheid en veiligheid (voedsel, onderdak, zekerheid). Een goed functionerend eerste chakra stelt iemand in staat stabiliteit en zekerheid te scheppen en geeft de fysieke kracht om te leven in het vertrouwen dat alle basisvoorwaarden daarvoor aanwezig zijn. Blokkades in deze energiestroom uiten zich in klachten die aan angst zijn gerelateerd, zoals slaapstoornissen, burnout, depressie of botaandoeningen. Om deze blokkades weer te openen dienen oefeningen gedaan te worden die voeten, benen en het zitvlak activeren. De kleur* behorend bij dit chakra is geel, hetgeen refereert aan het element aarde.

Svadhishthana chakra (sacraalchakra):
2e chakraDit is het tweede chakra en bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen aan de voorkant van de wervelkolom. Heeft een belangrijke functie in de voortplanting en wordt derhalve gekoppeld aan familie en fantasie. Een goed functionerend tweede chakra stelt iemand in staat sociale contacten te onderhouden, terwijl een sterk gevoel van eigenwaarde overeind blijft. Blokkades in deze energiestroom uiten zich in klachten die aan schuldgevoel zijn gerelateerd, zoals relatieproblemen, nierstenen, problemen met prostaat of vagina. Om deze blokkades weer te openen dienen de heupen en het urogenitale stelsel te worden geactiveerd. De kleur* behorend bij dit chakra is blauw, hetgeen refereert aan het element water.

Manipura chakra (navelchakra):
3e chakraDit is het derde chakra en bevindt zich ter hoogte van de lendenwervels aan de voorkant van de wervelkolom (tussen de navel en de zonnevlecht). Heeft een belangrijke functie in wilskracht en wordt derhalve gekoppeld aan ego en gezichtsvermogen. Een goed functionerend derde chakra stelt iemand in staat keuzes vanuit zijn intellect te maken met het onderscheidingsvermogen om de wilskracht te sturen in wat goed of fout is. Blokkades in deze energiestroom uiten zich in klachten die aan schaamte of woede zijn gerelateerd, zoals diabetes, agressief gedrag of ontstekingen. Om deze blokkades weer te openen dient de buik te worden geactiveerd. De kleur* behorend bij dit chakra is rood, hetgeen refereert aan het element vuur.

Anahata chakra (hartchakra):
4e chakraDit is het vierde chakra en bevindt zich ter hoogte van de borstwervels aan de voorkant van de wervelkolom. Heeft een belangrijke functie in gevoelsenergie (het openen van het hart) en wordt derhalve gekoppeld aan een balans tussen de onderste en bovenste drie chakra’s. Een goed functionerend vierde chakra zorgt voor compassie, waardoor iemand zichzelf en een ander kan accepteren zoals die werkelijk is. Blokkades in deze energiestroom uiten zich in klachten die aan verdriet zijn gerelateerd, zoals hart- en vaatziekten, ingevallen borstkas en onzekerheid. Om deze blokkades weer te openen dient de borstkas, het hart, de armen en de handen te worden geactiveerd. De kleur* behorend bij dit chakra is rokerig, hetgeen refereert aan het element lucht.

Vishuddhi chakra (keelchakra):
5e chakraDit is het vijfde chakra en bevindt zich ter hoogte van de nekwervels aan de voorkant van de wervelkolom. Heeft een belangrijke functie in expressieve energie en wordt derhalve gekoppeld aan stilte en klank. Een goed functionerend vijfde chakra geeft iemand het vermogen te onthechten. Blokkades in deze energiestroom uiten zich in klachten die aan leugens zijn gerelateerd, zoals een niet goed werkende schildklier, nekhernia en perfectionisme. Om deze blokkades weer te openen worden de schouders, hals en mond geactiveerd. De kleur* behorend bij dit chakra is nevelig paars en het bijbehorende element is akasha/ether.


Ajna chakra (derde oog chakra):
6e chakraDit is het zesde chakra en bevindt zich tussen de wenkbrauwen, in het hoofd. Heeft een belangrijke functie in zelfreflectie en wordt derhalve gekoppeld aan kennis en intuïtie. Een goed functionerend zesde chakra kenmerkt zich door een vanzelfsprekende discipline om tot inzicht te kunnen komen. Blokkades in deze energiestroom uiten zich in klachten die aan illusies zijn gerelateerd, zoals hoofdpijn, nachtmerries en oogaandoeningen. Om deze blokkades weer te openen dient de aandacht door middel van concentratieoefeningen naar binnen gericht te worden. De kleur* behorend bij dit chakra is wit met een zweem van blauw en alle elementen zijn in dit chakra vertegenwoordigd.

Sahasrara chakra (kruinchakra):
7e chakraDit is het zevende chakra en bevindt zich aan de bovenkant van de schedel, rond de fontanel. Heeft een belangrijke functie in kosmische energie en wordt derhalve gekoppeld aan het universele bewustzijn en zelfrealisatie. Een goed functionerend zevende chakra kenmerkt zich door tevredenheid. Blokkades in deze energiestroom uiten zich in klachten die aan gehechtheid zijn gerelateerd, zoals koopverslaving, dementie en psychoses. Om deze blokkades weer te openen dient meditatie te worden ingezet. Het zevende chakra overstijgt alle andere chakra’s en is derhalve niet aan een kleur of element verbonden.

 

* In de literatuur wordt niet eenduidig gesproken over de kleuren die bij de chakra’s horen. De hier genoemde kleuren zijn de kleuren die door Harish Johari zijn beschreven. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik deze kleuren beter vind passen bij de elementen dan de veel gebruikte regenboogkleuren. Ook sluiten deze kleuren het beste aan bij de kleuren die ik zelf zie tijdens de meditatie na doen van activiteiten die bij een specifiek chakra horen.
De afbeeldingen komen uit het boek "werken met de chakra's" van Harish Johari.