17-09-2022: Psoas Release met CAY & TRE in Elst

Critical Alignment Yoga (CAY):

Tijdens deze speciale CAY les wordt ruimte gemaakt voor de psoas. De psoas is onderdeel van de ilopsoas spiergroep die het onderste deel van de wervelkolom met bovenbeenspieren verbindt. Hierdoor is het mogelijk heupen te buigen, de romp voorover te buigen en de benen op te trekken (tijdens lopen of rennen). Het is tevens de spiergroep die aangespannen worden als er "gevaar dreigt". Dit is de reden dat aanhoudende stress ervoor zorgt dat spanning in dit gebied wordt vastgehouden, waardoor de spieren zich verkorten. Daarnaast zorgt ook een bestaan waarin veel gezeten wordt voor stijfheid in de psoas. Een verkorte en stijve psoas leidt vervolgens weer tot andere lichamelijke klachten, zoals lage rugpijn, scoliose, pijnlijke beenspieren, menstruatiepijn, problemen met de stoelgang en degeneratie van het heupgewricht. 

Er zullen tijdens de les diverse materialen (waaronder het boogje) worden gebruikt om ruimte te maken en de ilopsoas spiergroep op te rekken. De les is tevens een goede voorbereiding van het lichaam voor de TRE sessie die later in de middag volgt. 

Iliopsoas

Tension, Trauma & Stress Releasing Exercises (TRE):

TRE is een zelfhulptechniek die het lichaam helpt spierspanning veroorzaakt door dagelijkse stress of chronische spanning door bijvoorbeeld trauma, los te laten en het zenuwstelsel te kalmeren. Er worden oefeningen gedaan die het natuurlijke ontladingsmechanisme activeren. Hierdoor gaat het lichaam spontaan trillen, waardoor vastgehouden spanning een uitweg krijgt. Zo kan het het lichaam langzaam weer terug kan keren naar een kalme staat van zijn. Hoewel het trillen spontaan ontstaat, is dit op elk gewenst moment ook weer te stoppen. Je leert het ontladingsproces dus zelf te reguleren. Ook bij TRE speelt de psoas een grote rol. Aangezien deze spier ook emoties vasthoudt (de naam "spier van de ziel" komt niet uit de lucht vallen 😉), kunnen ook deze tijdens een sessie vrijkomen. Hiervoor geldt eveneens dat je zelf bepaalt wanneer je het weer wilt stoppen.

Het programma is als volgt:
12.45-13.00 uur: Deur open (ontvangst met thee)
13.00-14.30 uur: CAY les (deel 1)
14.30-15.00 uur: Pauze (thee met wat lekkers)
15.00-16.30 uur: Uitleg en TRE sessie (deel 2)
16.30-16.45 uur: Afsluiting

Mocht je eerder een Psoas Release middag hebben gevolgd: er worden nieuwe oefeningen aangeboden 😊

Deze middag is alleen in zijn geheel te volgen. Er geldt een minimum aantal deelnemers van 4 en een maximum van 11. Op dit moment zijn er: 9 aanmelding(en). Wil jij je ook aanmelden? Stuur dan een mail naar hanske@pranasara.nl. 

Kosten:

€ 47,50 (€ 2,50 korting als je voor 15 augustus 2022 betaalt)

Locatie(s):

Elst, vlasstee 4 (yogacentrum Maisha)

Datum en starttijd: