Vitaliteit

Pranasara is Sanskriet (de taal van de oude yogageschriften) voor vitaliteit. Om je vitaal te voelen is het van belang dat stress in het leven wordt afgewisseld met ontspanning. Toch blijken veel mensen spanning onnodig lang vast te houden, waardoor het lichaam zich onvoldoende kan herstellen en er lichamelijke klachten ontstaan. Bij Pranasara leer je dit patroon te doorbreken.

Wat stress met het lichaam doet:
Door stress komen hormonen in het lichaam vrij die het lichaam op actie voorbereiden (bloeddruk neemt toe, de hartslag versnelt, de pupillen verwijden zich, de spieren worden van extra bloed voorzien, enz.), terwijl lichaamsfuncties die met herstel te maken hebben worden geremd (de werking van het immuunsysteem neemt af, inwendige organen en de huid worden van minder bloed voorzien, enz.). Zolang dit een tijdelijke situatie is, kan het lichaam zichzelf daarna weer herstellen. Als het lichaam echter niet de gelegenheid krijgt om de balans weer terug te vinden, raakt het verzwakt en ontstaan lichamelijke gebreken. Meestal begint dit met kleine signalen zoals verkoudheid, hoofdpijn, een koortslip of rugklachten, maar als de stress aanhoudt worden de aandoeningen steeds ernstiger.

Bij Pranasara leer je hoe je onnodig vastgehouden spanning weer kunt afbouwen. Door middel van oefeningen wordt je bewust gemaakt van de invloed van lichaam en geest op elkaar. Je ontdekt wanneer en hoe jouw lichaam op stress reageert en waar stress vandaan komt. Hierdoor neemt je zelfkennis toe en ontstaan er inzichten die je vitaliteit kunnen vergroten. Het volgen van lessen binnen Pranasara is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geestelijk welbevinden en persoonlijke groei.

Hier vind je de verschillende yogavormen waarmee je je vitaliteit kunt vergroten. 
 

Lees ook:

Yoga als ontstekingsremmer